Haptotherapie is de therapeutische toepassing van haptonomie. Iedereen doet in zijn of haar leven ervaringen op die je van kind af aan vormen en waarmee je om leert gaan. Naast je persoonlijkheid ontwikkel je patronen en gewoontes en past ze toe in je dagelijks leven. Dit maakt dat je bent wie je bent (grondpatroon). Deze aangeleerde patronen kunnen je echter soms belemmeren om goed te functioneren. Je wordt bijvoorbeeld moe, lusteloos, weet niet meer waar je grenzen liggen of hoe je deze kunt aangeven. Je lichaam reageert op deze onbalans en je krijgt allerlei fysieke klachten die vaak een onderliggende oorzaak hebben. Je lichaam vertelt je iets maar je kunt het niet direct verstaan. Haptotherapie is voor iedereen die aan het werk wil met ‘lastige’ thema’s in zijn of haar leven en hier meer zicht op wil krijgen.
Thema voorbeelden:
Gedurende mijn lange carrière als docent (Kunst) in het middelbaar- en volwassenen onderwijs was ik dagelijks in contact met leerlingen en collega’s en bezig met het overbrengen van lesstof. Lesgeven is een beroep waarbij je sterk op de ander gericht bent en waarbij je veel samenwerkt. Ik ervaarde dat ik iets kon bijdragen aan de sfeer in een groep en aan de ontwikkeling van vele individuen met name sterk gericht op verbinding. Het viel mij op dat er veel nadruk werd gelegd op denken en doen terwijl ik de factor gevoel vaak wat miste. Daardoor besloot ik de opleiding tot haptotherapeut (bij Synergos) te volgen waar ik de aanvulling vond waarnaar ik op zoek was. In 2021 studeerde ik af.
Nu als haptotherapeut en coach begeleid ik mensen individueel in hun ontwikkelingsproces. Door samen in beweging te komen en te onderzoeken waar mogelijkheden liggen om kwaliteiten te benutten en misschien valkuilen te omzeilen. Zodat cliënten weer de regie gaan nemen over hun eigen leven, tegenslagen leren dragen door eigen flexibiliteit en veerkracht te voelen. De stappen in mijn begeleiding zijn: bewustwording, zelfredzaamheid en het zien van mogelijkheden.
Haptonomie is de wetenschap van het gevoel. Voelen doen we de hele dag door. We voelen onszelf maar ook onszelf in relatie tot de ander en met onze omgeving. Hoe we ons emotioneel van binnen voelen, is ook te zien aan de buitenkant aan onze individuele lichaamstaal. Ons lijf reageert eigenlijk voortdurend in interactie met anderen en/of de omgeving en meestal is die reactie er eerder dan onze gedachten. Toch zijn we vaak geneigd om ons denken leidend te laten zijn in ons doen en laten. In de haptonomie gaan we ervanuit dat er een wederzijdse beïnvloeding plaats vindt tussen gevoelens, gedachten en gedrag (bewegingen). Hóe dat gebeurt en hoe bewust/onbewust dat is, is wat we in de haptonomie onderzoeken.
Ik maak gebruik van drie werkvormen waarbij denken, doen en voelen aan de orde komen:
De therapie of begeleiding begint altijd met een fase van bewustwording: we onderzoeken wat jouw karakteristieke manier is van voelen, denken en doen (houding en bewegen). Je zogenaamde grondpatroon. Daarna maken we een behandelplan waarbij je hulpvraag het uitgangspunt is. In de consulten die daarop volgen, gaan we aan de slag met je doel middels oefening en training. Daarna volgt een evaluatie.
De Haptonomische coaching/begeleiding richt zich meer op jouw persoonlijke ontwikkelingsvraag ten aanzien van school of werk.
Thema's bij coaching kunnen bijvoorbeeld zijn: